dissabte, 17 de març del 2012

El misteri de les monedes de 10 cèntims

Des de que estic a la llibreria, hi ha una qüestió que em té molt intrigat. Hi ha gent jove –generalment del gènere masculí- que, quan ha de pagar un llibre de 7,95, 8,95 o 9,95 euros, em dóna un bitllet de 10... més una moneda de 5 cèntims. Quan ho fan, sempre em quedo donant-li voltes al cap...

Per quina raó fan això? Què tenen les monedes de 10 cèntims que no tenen les de 5?... És cosa del color? Hi ha racisme cap al color coure?... O és per la mida? Potser, al ser més petita, consideren que la moneda de 10 té una figura més cuidada i estilitzada que la de 5, a la qual veuen massa “grassa” pel valor que té.

Fa un parell de dies, un d’aquests nois es va superar. Per comprar un llibre que valia 7,95 €, em va donar un bitllet de 10 i dos monedes: una d’1 euro i l’altra de 5 cèntims. Sense poder-me reprimir, em vaig mirar les monedes i li vaig dir:

- Perdona, però no ho entenc. Per què em dones això? Què vols que et doni de canvi?

El jove client es va mirar les monedes i, després de pensar-s’ho durant uns segons, em va contestar:

- Eh... no... em... ho feia perquè em donessis... (pausa dramàtica mentre es tornava a mirar les monedes)... una moneda de 10 cèntims!
- Ok... i la moneda d’1 euro?
- Eh... ostres!... sé que era per fer canvi, però ara... (una altra pausa dramàtica que deixava sentir les broques del seu cap donant voltes)... uix!

Recomanació: fer classes de “repàs de càlcul increïblement bàsic” a les universitats, recolzades amb vídeos de Barri Sèsam. Les calculadores, els ordinadors i, sobretot, l’estat d’ ”empanament” present a algunes edats, la fan imprescindible.

Un viatge del futur al passat

Suposo que totes les feines tenen una part més gran o més petita de pura rutina . Això fa que moltes vegades hi hagi parts de la jornada...