dimecres, 26 de maig del 2010

Propòsits d'estiu

Dedicar-se a no fer res és una de les millors activitats que podem fer durant les vacances. No obstant això, durant l’any tendim moltes vegades a deixar de fer una sèrie de coses amb el pensament aquell que diu: «ja ho faré durant les vacances»... i poques vegades som realment conscients de la repercussió que pot tenir aquesta acció (o, més aviat, aquesta manca d’acció).

Apartat d’idees «genials»
- Aquells que netegen i endrecen: Hem deixat per a les vacances endreçar l’habitació aquella del nostre pis on hem posat totes les bosses plenes amb els apunts de la universitat (evidentment barrejats); la roba que ens posàvem fa deu anys (i que, per alguna raó, no volem llençar); joguines velles; els pots de pintura que van sobrar la darrera vegada que vam pintar; els cassons que no hem pogut endreçar a la cuina... tota una feinada que a priori sembla fàcil (o no) però que al final acaba ofegant qui ho intenta en tot un núvol de pols. Al final les bones intencions solen quedar simplement en això, després de plegar els quatre llençols que tenim sobre el llit.
- Aquells que pinten: Brillant idea. Com que durant la fredor de l’hivern i la humitat de la primavera la pintura costa que s’assequi, la millor època de l’any per pintar és l’estiu, en què trigarà molt menys. És clar que després hi ha l’olor i gasos de la pintura que es barregen en l’ambient amb els de la nostra mateixa suor corporal... combinació que ens fa creure que som grans artistes, la qual cosa es nota en el resultat final, amb més surrealisme que Dalí però amb menys gràcia que un discurs de George Bush.
- Aquells que ho arreglen tot: Fer un cop d’ull a l’aixeta aquella que degoteja, l’endoll que no funciona, el rajol del menjador que s’ha aixecat... és tot un clàssic de les vacances que produeix infinites alegries als gremis de lampistes, fontaners, paletes... Ells seran els que s’hauran d’encarregar d’arreglar les nostres destrosses; això sí, una vegada hagin acabat les seves vacances.
- Aquells que estudien: Tot i que ja quasi ningú ha de patir amb els exàmens de setembre, encara hi ha molts que decideixen fer cursets d’estiu o preparar-se una mica pel següent curs. La calor, les festes majors, la platja, la televisió, el cinema, els gelats, els amics, la temporada de fitxatges, els estrangers/es i el vol dels mosquits se solen confabular en contra nostra per convertir missió impossible la concentració a l’hora d’estudiar. Al final, tan sols ho poden aconseguir aquells que estan en total equilibri espiritual, a causa que han estat uns quants mesos aprenent disciplines dels monjos tibetans. Això sí, hi ha una clara tendència a prendre més gelats que mai.

Temes familiars
Una altra cosa típica que se sòl deixar per les vacances són les visites i trobades familiars. Normalment aquestes coincideixen amb les ganes que tenen els nostres familiars d'estar uns quants dies a la Costa Brava (en cas de ser nosaltres els que rebem visita) o bé les nostres d'estar uns quants dies a qualsevol altre lloc (en cas contrari). Quan ens trobem en aquesta situació, hem de tenir en compte aquesta sèrie de coses:
- No hem de fer cas dels inevitables comentaris que ens facin del nostre pes o la possible manca de cabell. Hem de tenir clar que mai hem de recórrer a la violència.
- Inevitablement es trauran draps bruts del passat. Millor anar amb compte en el cas d'anar acompanyat pel xicot/a acabat/da de conèixer o pels amics-amigues.
- Procurem que no ens treguin de polleguera les comparacions que es faran entre el lloc on vivim i el lloc on viuen ells. Tot i que al principi la nostra terra serà més maca, al final ens faltaran moltes coses sense les quals els nostres parents no entenen com vivim.
- Repassem el nostre arbre genealògic. Ens diran xafarderies del cosí quart que no sabem ni que existeix però que té una vida social molt polèmica i activa.
- Portem amb orgull el nostre accent, tot i que la gent rigui i no sapiguem per què.
- Defensar el nostre equip de futbol. Per alguna regla de tres misteriosa, els parents amb els quals ens trobem a l'estiu sempre són de l'equip contrari. Hem de tenir preparades bones frases de contraatac. Les necessitarem.
- Si som nosaltres els que anem de visita, hem de tenir entrepans per menjar d'amagat. Per alguna raó, els parents sempre volen innovar amb nous plats o fer-nos-en provar d'altres de típics que posaran a prova les nostres aptituds pel teatre. També hem de tenir en compte que ens posaran una i altra vegada aquell plat que detestem però que en una de les nostres visites vam dir que era molt bo per quedar bé.
- Si, per contra, som nosaltres els que rebem la visita, hem d'anar amb compte amb els possibles nens que portin els nostres parents. Hi ha una llei universal que diu que faran malbé aquella cosa que més apreciem quan menys ens ho esperem.

Altres
Quan estem estressats per la feina o, en el cas de ser estudiants, en plena temporada d'exàmens, ens fem una sèrie de promeses per fer durant les vacances que mai acabem de complir però que, en aquell moment i per alguna raó, ens semblen importants:
- Acabar de llegir el llibre que vam deixar penjat ara fa un parell d'anys.
- Veure bones pel•lícules a la televisió.
- Anar més sovint al cinema.
- Començar a agafar una rutina d'exercicis físics.
- Fer tal o tal plat elaborat.
- Sortir més a passejar, ja sigui per la costa com pel nostre poble o ciutat.
- Anar a la recerca de nous llocs que no coneixem del nostre voltant.
- Mirar possibles feines alternatives que ens puguin fer canviar d'aires si volem en un futur.
Al final de les vacances, ens adonarem que l'única activitat que hem fet com teníem previst és la de dormir més... i ens semblarà bé.

Un viatge del futur al passat

Suposo que totes les feines tenen una part més gran o més petita de pura rutina . Això fa que moltes vegades hi hagi parts de la jornada...